Een verhoogd terras of een dakterras kan een hele aanwinst zijn voor je woning, het aanleggen ervan is echter vakwerk. In veel gevallen is het dan ook een hele kunst om dit secuur te doen zodat er geen ongewilde niveauverschillen optreden, je wilt immers trots zijn op je nieuwe aanwinst. Het gebruik van tegeldragers is dan ook een onmisbaar hulpmiddel bij het correct aanleggen van bijvoorbeeld een mooi terras.
Meer info? Vraag meteen een Gratis Offerte aan!
Reactie binnen de 4u van vakmannen in jouw buurt!
Weet meteen GRATIS de totale prijs voor jouw project.
Inhoud
Voordelen van het gebruik van tegeldragers
Vakkundig gebruik van de juiste tegeldrager zorgt niet alleen voor een stabiel en correct aangelegd terras, het zorgt ook voor een goede afvoer van water. Doordat er vaak sprake is van open voegen, zakt het overtollige regenwater via de groeven naar beneden. Door de tegeldragers onstaat er ruimte tussen de tegels en de feitelijke dakbedekking. Tegeldragers beperken daarnaast de vorming van kalk. Door het correct aanbrengen van tegeldragers is het ook eenvoudig om eventuele reparaties snel en goed uit te voeren.
Verschillende types tegeldrager
Door te kiezen voor het juiste type tegeldrager voorkom je beschadigingen aan de onderlaag, met name bij het aanleggen van een dakterras is dat een belangrijk aandachtspunt. Het type ondergrond is bepalend voor het type tegeldrager dat het meest geschikt is.
Tegeldrager rubbergranulaat
Rubbergranulaat is een van de meest gebruikte materialen bij de productie van tegeldragers. In de meeste gevallen worden tegeldragers van dit materiaal gebruikt in standaard situaties. Het grootste nadeel van dit type is dat de tegels makkelijk kunnen verschuiven bij intensief gebruik.
Plakzegels
Is er sprake van een bitumeuze ondergrond (daken bijvoorbeeld), dan is de ‘plakzegel’ als tegeldrager ideaal. Het versmelt als het ware met de aanwezige dakbedekking. Het grote voordeel hierbij is dat de kans op het verschuiven van de tegel, ook bij grote belastingen, minimaal is.
Tegeldragers met Aluminium Cachering
Als er sprake is van een kunststof dakbedekking is het gebruik van tegeldragers met aluminiumcachering aan te raden. Alleen deze tegeldragers kunnen zonder hulpmiddelen gebruikt worden op een kunststof ondergrond. Tegeldragers met een aluminiumcachering zijn verkrijgbaar in diverse maten.
Verstelbare Tegeldragers
Verstelbare tegeldragers zijn de ideale oplossing om hoogteverschillen op daken en dakterrassen vakkundig op te vangen.
Vergelijk tot drie vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
➡️ Vraag een gratis offerte aan »
Tips en adviezen
Gebruik tegeldragers uitsluitend op een vaste, stabiele ondergrond. Is de ondergrond zacht, tracht deze dan eerst te stabiliseren. Bij gebruik van tegeldragers op een ongeschikte ondergrond zullen de tegeldragers verzakken en zal er een ongelijke vloer ontstaan waarbij de vloerelementen gaan ‘klapperen’.
Het type tegeldrager is niet alleen afhankelijk van de ondergrond, ook het materiaal waar de tegel van is gemaakt bepaald de uiteindelijke keuze. Zo heeft keramiek een heel andere tegeldrager nodig dan bijvoorbeeld composiet, hout of kunststof.
Tegeldragers zijn ook verkrijgbaar met een instelbare hoogte. Deze zijn zeer geschikt voor ongelijke daken. Ook voor daken waarbij de tegels horizontaal liggen en dus niet het afschot volgen zijn in hoogte verstelbare tegeldragers nodig. Indien het dak nagenoeg vlak is kan ook worden volstaan met het gebruik van vulplaatsjes. Nadeel van de vulplaatsjes is echter dat je de hoogte nooit secuur kan afstellen.
Wil je werk (en tijd) besparen, overweeg dan ook het gebruik van tegeldragers met een opstaand randje. Dit randje heeft een vergelijkbare functie als een voegkruis. Hiermee kan je de open voeg tussen de afzonderlijke tegels bepalen. Bijkomend voordeel: je zorgt hierdoor voor een goede afwatering.
Kleine oneffenheden zal je altijd houden. Gebruik balancers om dit effect te minimaliseren. Deze balancers stellen je in staat om kleine oneffenheidjes op te vangen.
Gebruik geen tegeldragers als je met dunne tegels aan de slag gaat. Door de ongelijke verdeling is de kans groot dat er breuk ontstaat. Dat geldt voornamelijk als er zwaardere puntlasten worden geplaatst. Houdt zeker rekening met de omvang van de tegels. Gebruik desgewenst de volgende minimumdiktes:
- 35 mm (40 x 40 cm)
- 45 mm (50 x 50 cm)
- 50 mm (60 x 60 cm)
Let erop dat bij het gebruik van grotere tegels, ook in het midden een tegeldrager wordt geplaatst. De functie van een tegeldrager is immers ook de verdeling van de druk.
Is geluidsdemping essentieel, kijk dan naar rubberen tegeldragers, of de zogenaamde EVA-tegeldragers. EVA staat voor ethyleenvinylacetaat, een slijtvaste kunststof).
Benieuwd naar een richtprijs voor jouw terras? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende tuinaannemers in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!