Gaat uw voorkeur uit naar een meer natuurlijke look op uw terras? Dan is een composiet terras misschien wel dé oplossing voor u. Met een composiet terras breng je de natuurlijke look van hout en de duurzaamheid van bepaalde houtsoorten of kunststoffen samen.
Wat zijn de mogelijkheden, voordelen en de prijs van een composiet terras? Je leest het allemaal in dit artikel.
Meer info? Vraag meteen een Gratis Offerte aan!
Reactie binnen de 4u van vakmannen in jouw buurt!
Weet meteen GRATIS de totale prijs voor jouw project.
Naast de natuurlijke look die u op uw terras brengt biedt het ook tal van voordelen. Zo bepaalt uw terrasbedekking de sfeer, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid van uw terras. Bovendien is een composiet terras makkelijk te onderhouden en schoon te maken.
Inhoud
Verschillende soorten Composietplanken
Er zijn verschillende soorten houtcomposiet te koop en ieder merk heeft zijn eigen kleuren en soorten. Door allerhande fabricage technieken – waar we niet verder op ingaan nu – zien de verschillende soorten composiet hout er net zo uit als de houten planken van bijvoorbeeld Bankirai.
In dit artikel geven we u aan de hand van voorbeelden de belangrijkste voor- en nadelen van verschillende soorten composiet hout.
Voorgeproduceerde composiettegels
Dit terras werd gemaakt met voor geproduceerde tegels van composiet hout. Door de groeven is het terras slipvast en dus ideaal te gebruiken rond vijvers of zwembaden. Ook bij regenweer kan u nog altijd veilig op deze planken lopen, waardoor ze ook als terrasondergrond of rond schuurtjes en tuinhuizen geplaatst kunnen worden.
Doordat de tegels voor geproduceerd zijn, kunnen ze makkelijk geplaatst worden en vereisen ze weinig deskundigheid in de bevestiging. Ze zijn ontworpen met een handig clipsysteem waardoor u voor de plaatsing geen vijzen, balken, lijm,… nodig hebt. Ideaal voor de doe-het-zelfer die graag een terras wilt plaatsen, al is het verstandiger dit te laten doen. Bovendien bieden de beperkte afstanden mogelijkheden om op korte oppervlaktes uw terras in een mum van tijd volledig te vernieuwen.
Het eenvoudige kliksysteem maakt het ook mogelijk deze tegels te gebruiken voor tijdelijke oplossingen, zoals op beursstanden of als tijdelijke vloer bijvoorbeeld.
Vergelijk tot drie vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
➡️ Vraag een gratis offerte aan »
Natuurlijke look
Deze terrasvloer uit composiet hout heeft misschien geen natuurlijke look, maar brengt door zijn kleur en stijl wel een unieke sfeer aan uw terras. Ook deze planken zijn ontworpen met een handig kliksysteem, wat het mogelijk maakt om ze zelf te plaatsen. Door de unieke samenstelling van de kunststof biedt deze ondergrond ook weerstand tegen allerlei rottings- of slijtageverschijnselen.
Ook zal na verloop van tijd er geen slipgevaar optreden bij nattere weersomstandigheden vanwege de weerstand die het materiaal biedt tegen algen en dergelijke. Op de afbeelding ziet u een lichtgrijze variant van het composiet hout, maar deze zijn ook verkrijgbaar in andere kleurtinten, waardoor u alles kan aanpassen naar uw eigen smaak en stijl.
Alsook natuurlijke kleur
Aan deze soort composiet hout valt meteen de natuurlijke look op. Qua kleur is het vrijwel identiek aan echte houtsoorten, maar door de samenstelling van de kunststof biedt het nog tal van extra voordelen. Zo zal u ook hier, in tegenstelling tot bij echte houtsoorten, weinig tijd in onderhoud moeten steken. Ook de bescherming tegen verrotting of slipgevaar is gegarandeerd. Door de eenvoudige samenstelling zijn ook deze terrassen relatief eenvoudig te monteren. Sommigen hebben een bepaald kliksysteem in het hout waardoor u op korte tijd een nieuw terras kan aanleggen. Anderen –zoals op de afbeelding- moeten gemonteerd worden met schroeven, hetgeen een nog meer authentieke look geeft aan het composiet hout.
Voordelen en nadelen van een composiet terras
De grootste en belangrijkste voordelen van een composiet terras zijn net beschreven, maar toch nog even een overzicht van wat de belangrijkste troeven zijn van composiet hout. Het grootste voordeel ten opzichte van gewoon hout is dat composiet hout niet rot of krom trekt wanneer het vochtig wordt. Daarnaast is het ook insectenbestendig, omdat er geen termieten of dergelijke zich in het hout gaan huizen.
Uiteraard vormt composiet hout ook geen splinters, waardoor u of uw kinderen zorgeloos met blote voeten over het terras kan lopen. Bovendien is composiet hout milieuvriendelijk en uiterst makkelijk te onderhouden. Aangezien er geen of weinig slijtage op komt, kan u het terras eenvoudig met een borstel schoonvegen, al dan niet met wat schoonmaakmiddel. Ook bestaan er soorten composiet hout die vrijwel niet te onderscheiden zijn van echt hout. Dit garandeert de natuurlijke look en biedt tevens alle voordelen van kunststof planken. Ten slotte is uw terras uit composiet hout ook slipvast, hetgeen bij gewoon hout niet altijd gegarandeerd kan worden.
Vergelijk tot drie vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tot 30% in slechts 2 minuten!
➡️ Vraag een gratis offerte aan »
Al lijkt het dat een composiet terras vrijwel alleen maar voordelen heeft ten opzichte van een echt houten terras, zijn er toch nog wat nadelen aan verbonden. Een eerste nadeel is dat het kunststof hout wel wat duurder is in het algemeen dan het echte hout. Maar als u het op de langere termijn bekijkt, is de kans groot dat composiet hout toch goedkoper is, aangezien de duurzaamheid veel langer is en de slijtage erg beperkt is. Een ander nadeel is dat er krassen kunnen gevormd worden bij het verplaatsten of laten vallen van scherpe of zware voorwerpen. Bij hout kunnen deze krassen verwijderd worden, maar bij composiet hout zullen deze altijd zichtbaar blijven.
Nog even op een rijtje…
Voordelen Composiet terras
- Geen of weinig slijtage
- Gaat niet snel rotten of krom trekken
- Insectenbestendig
- Milieuvriendelijk
- Makkelijk in onderhoud
- Amper te onderscheiden van echt hout
- Slipvast
Nadelen Composiet terras
- Het is iets duurder dan hout, al bespaar je dat op LT (Composiet moet je nooit vervangen!)
- Krassen kunnen gevormd worden
Hoe milieuvriendelijk is een composiet terras?
Composiet wordt over het algemeen beschouwd als milieuvriendelijk om verschillende redenen:
- Gebruik van Gerecyclede Materialen: Veel composietmaterialen bevatten gerecyclede kunststoffen en houtvezels, waardoor ze een tweede leven krijgen en minder afval in het milieu terechtkomt. Dit draagt bij aan het verminderen van de vraag naar nieuwe grondstoffen.
- Verminderde Impact op Bossen: In vergelijking met traditioneel hout, dat vaak afkomstig is van gekapte bossen, heeft composiet een verminderde impact op natuurlijke habitats. Het gebruik van houtvezels in composiet komt vaak uit duurzaam beheerde bossen of gerecyclede houtmaterialen.
- Langere Levensduur en Minder Vervanging: Composiet terrassen hebben over het algemeen een langere levensduur dan traditioneel hout. Omdat ze bestand zijn tegen rot, kromtrekken en insecten, hoeven composietterrassen minder vaak vervangen te worden. Dit draagt bij aan het verminderen van de vraag naar nieuwe materialen op de lange termijn.
- Onderhoudsvriendelijkheid: Het feit dat composiet terrassen weinig onderhoud vereisen, draagt bij aan de milieuvriendelijkheid. Minder behoefte aan chemicaliën en reinigingsmiddelen resulteert in minder schadelijke stoffen die in het milieu terechtkomen.
- Recyclebaarheid: Sommige composietmaterialen zijn volledig recyclebaar. Dit betekent dat aan het einde van de levensduur van het terras de materialen opnieuw kunnen worden gebruikt, waardoor de hoeveelheid afval wordt verminderd.
Het is belangrijk op te merken dat de milieuvriendelijkheid kan variëren afhankelijk van het specifieke type composiet en de productiemethoden van verschillende fabrikanten. Het is altijd goed om de duurzaamheidskenmerken van het gekozen composietmateriaal te verifiëren bij de fabrikant.
Aanleggen van een composiet terras
Zeker als u een ervaren doe het zelfer bent, is de aanleg van een composiet terras geen probleem. Maar ook voor de minder handige personen onder u is het eigenlijk vrij eenvoudig. Zo zijn de meeste soorten composiet hout geproduceerd met een kliksysteem, waardoor de aanleg vrij vanzelfsprekend is. Het is ook belangrijk te weten dat u het terras moet leggen op een vlakke ondergrond.
Ook wordt aangeraden om een worteldoek onder uw terras te leggen. Deze doek voorkomt dat onkruid en allerlei planten onder uw terras groeien en uiteindelijk door de spleten van het hout zichtbaar zullen zijn.
Onderhoud van een composiet terras
Nadat u het terras hebt aangelegd zal u de eerste weken waarschijnlijk nog niet onderhoud willen denken. Daarna kan er door weeromstandigheden toch wat vuil zichtbaar worden op de planken. Dit kan makkelijk verwijderd worden door met een borstel en wat schoonmaakmiddel over de planken te gaan.
In de doe-het-zelf zaak in jouw buurt kun je snel geschikt product vinden. Vooral HG is de afgelopen jaren enorm populair geworden.
Prijs van Composiet terras
Ook qua prijs zijn deze soorten composiethout aantrekkelijk. Het is iets duurder dan gewoon hout. Maar… Als u de duurzaamheid vergelijkt met andere houtsoorten, dan kom je op lange termijn een pak voordeliger uit. Houtcomposiet gaat veel langer mee dan gewoon hout. En daardoor dien je je terras amper te onderhouden en al zeker niet snel te vervangen.
Een houten terras heeft meer onderhoud nodig, en moet je ook sneller vervangen.
Reken dat je gemiddeld 75 euro per vierkante meter betaalt voor een terras uit composiet hout.
Benieuwd naar een richtprijs voor jouw terras? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende tuinaannemers in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!